tisdag 14 februari 2012

Katten Blitz på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Blitz på Södertälje Katthem.

Igår berättade jag ju att jag hade en tänkardag. Idag tänkte jag berätta lite vad jag tänkte på.
  1. För länge sen, innan nån av oss bloggkatter var född, så sprang ju skällisar omkring utan att nån tog hand om dem. De hade låg status, precis som vi katter fortfarande har.
Sen började människorna ta hand om skällisarna. De socialiserades och accepterades som husdjur. Man gav dem mat, de fick bo i bostäder, man såg till att de hade det bra.

Jag undrar hur den där processen gick till egentligen. Och vart jag vill komma är: varför har det inte blivit likadant med oss katter? Vad ska vi göra för att det ska bli så? Gick det att sätta ett ekonomiskt värde på skällisar måste det gå att sätta ett ekonomiskt värde på katter. Ni som har och älskar katter vet ju att vi har ett värde, men fortfarande har vi inte det i allmänhetens ögon. Nu måste vi kavla upp pälsarna och se till att ALLA katter behandlas med respekt och kärlek. Det är vi värda.

23 kommentarer:

  1. Åhh finis, såklart jag jamar med dig! Du är såå oerhört vis. Önskar att alla tvåbeningar lyssnade och verkligen togs sig till all kunskap som vi katter besitter istället för att fnysa åt oss.. För det finns det tyvärr för många som gör fortfarande. Att mamma har katt istället för skällis, det ses som något himla tokigt men mamma tycker då rakt inte det alls..

    Jag har skapat en liten kampanj för dig och Blade, hoppas det inget gör. Jag vill nämligen inte att ni ska splittras... Letar gemensamt hem åt er förstår du :)

    Här är kampanjen: http://skyggisfamiljen.blogspot.com/2012/02/blitz-och-blade-behover-ett-gemensamt.html

    Om du inte tycker om den så får du jama så ändrar jag såklart!

    Nosbuffar och Tassklapp

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rebellen,Så snällt av dig att ordna en kampanj för oss. Vi tar så klart tacksamt emot alla förslag som gör att vi kan få ett bra hem tillsammans. Klart jag tycker om den!

      Radera
  2. Jag håller fullständigt med dig. Vi borde kanske starta en historieklubb som forskar lite i det här. Tänk om vi kunde få lika stort värde som skällisar och såna där märkeskatter, eller vad de nu kallas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sippo, det borde inte vara så svårt att ordna så att vi fick samma uppgradering som skällisar. Om några år kanske ingen fattar att katter inte hade nåt värde så sent som i början på 2010-talet!

      Radera
  3. Så rätt du har i det du jamar! Skällisarna har på något sätt en hög status, värde eller vad man vill kalla det i mångas ögon. Det är de förstås värda - men det är vi också! Kurr och burr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Findus, Isak och Rasmus, visst är vi också värda att ha hög status. Det är jättekonstigt att vi inte redan har det.

      Radera
  4. Så klokt du tänker. Vi är absolut värda en hög status! Nosbuff

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dui och Deco, visst är det konstigt att vi inte redan har det?

      Radera
  5. Jag jamade med matte om det här med skillnaderna, och hon tror att lite låg i att man var tvungen att betala skatt för skällisar... och då blev de liksom mer värda på något konstigt sätt. Fast matte hoppas att den nya djurlagen kan få samma effekt - om man måste ID-märka sin katt, tar man bättre hand om den eftersom man kan råka illa ut om man inte gör det. Matte kallar det att människor är "ögontjänare" och det betyder visst att de lyder lagarna bättre om någon håller koll på dem. Fånigt, men om nu tvåbeningar fungerar så, får man väl använda sådana knep, kanske? Dessutom tror matte att om det kostar att ha katt, är folk mer rädda om katterna... och där kan den nya djurlagen också hjälpa till, för det kostar pengar både att ID-märka och att kastrera.

    Tass från Imma, som också tyckte att Rebellens initiativ var rart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Imma, fast då undrar jag varför man inte tog beslutet att man måste betala skatt för oss katter på en gång? Visst är det orättvist?

      Radera
  6. Självklart är alla vi katter värda högre status än vad vi har idag !
    Vet faktiskt inte hur det kommer sig att katter anses mindre värda än hundar ??
    Kanske för att vi klarar oss bättre på egen tass än vad hundar gör ??
    Jag menar vi klarar ju av att gå på toa inomhus , medans hunden måste man ju gå ut med.
    Alla raskatter behandlas tyvärr inte väl heller , min matte blir lika arg varje gång hon ser en omplaceringsannons där det står att anledningen är att katten gjort sitt inom avel eller att den nu gamla katten inte går ihop med den nya katten.
    Hoppas verkligen att den nya djurskyddslagen går igenom så att ALLA måste ID-märka sina katter och alla hankatter som ska gå lösa ute MÅSTE kastreras.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kjelle Bus, visst är det obegripligt att man gör sig av med sin katt när den tjänat ut som avelskatt, eller att man gör sig av med den gamla katten för att den inte går ihop med en ny. Sånt är vedervärdigt. Vi får hålla tassarna för att den nya djurskyddslagen går igenom och att den hjälper alla djur som har det svårt.

      Radera
  7. Hittekattsbandet (hos Wikki)

    Köp det! Bär det med heder! Berätta om det för andra kattälskare.

    Pengarna som kommer in behövs verkligen och samtidigt får folk upp ögonen för det vi kämpar för: - Alla katter ska märkas, kastreras (om de inte ska hållas i avel) och detta gäller även de som har s.k. lagårdskatter…. På så sätt kommer vi att komma fram till att alla katter som föds är ÖNSKADE OCH ÄLSKADE. Inga fler lösdrivarkatter som far illa och det kommer att bli lite av status att ha en katt.

    Gammelmatte Gitte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gammelmatte Gittan, Hittekattsbandet är ännu en superidé från Wikki. Hon är guld värd.

      Radera
  8. Mycket intressant spörsmål. Någonting hände, åtminstone här, som ändrade hundens status. Men jag tror att på vissa håll i världen har hundar också problem, för de är utan människor. Men jag tror att den nya djurlagen kommer hjälpa oss, fast det kommer ta lååång tid. Människor är ju tyvärr mycket trögtänkta, och att ändra deras attityder lär vara något av det svåraste som finns.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gustav, jag är rädd att du har rätt, det kommer ta lång tid innan tröga tvåbeningar kan ändra attityd och beteende gentemot oss katter. Varför kan de inte vara lika snabba i huvet som vi katter?

      Radera
  9. Ja man kan ju undra vad som krävs för att ALLA skall se oss som de levande, tänkande och kännande varelser vi är!

    Nosgos

    SvaraRadera
  10. Jag tror precis som klosterkatterna att det ligger mycket i att man införde hundskatt. Tyvärr betyder pengar mycket när det gäller värdering. Jag hoppas verkligen att nya djurlagen kan innebära att kattens status höjs, den borde iallafall bli ett steg i rätt riktning. Hittekattsbandet som Wikki startat tycker jag är jamarbra också!
    *nosbuffar*

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alice, konstigt att ett land som Sverige som är så pigga på att beskatta allt och alla inte kommit på den lysande idén att beskatta oss katter?

      Radera
  11. Min teori är att tvåbenta inte uppsKattar oss lika mycket som skällisarna för att vi är alldeles för självständiga. De vill ha nån som lyder deras minsta vink. Och det gör ju aldrig vi katter.Bara när vi har lust.
    Kattskatt borde man ha, så det blev lite mera status att vara kattägd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pelle, är verkligen tvåbeningar så osäkra så de måste ha lydiga djur omkring sig? Kanske har du rätt. Kattskatt vore jamarbra.

      Radera
  12. Pelle - jag tänkte precis tassa ner precis vad du jamar om i din kommentar! Jag tror nämligen också att det tyvärr finns alltför många människor som behöver den ständiga bekräftelsen de får från skällisarna. Hundarna är ju mycket mer känslomässigt beroende av sina tvåbeningar än vi.
    Med detta menar jag inte att vi inte känner lika mycket kärlek till våra hussar och mattar som hundarna gör, men skillnaden är att vi står på våra egna fyra ben känslomässigt. Ett moget och beundransvärt drag, tycker jag.
    Vet inte vad man ska göra åt detta, men man kan ju hoppas att människorna med tiden växer till sig och blir lika känslomässigt mogna som vi.
    Jag tror att det betyder en hel del att vi bloggar och jamar om våra liv. På det sättet kan vi motverka fördomar och ge en bra och personlig bild av oss, en bild som förhoppningsvis sprider sig även till de okunniga!
    Tassklappar

    SvaraRadera

Katten Hanina på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Hanina på Södertälje Katthem. Idag har jag tänkt på alla katter som drabbas av krig. Det är så klart hemskt för alla mänskor ock...